Hoe kies je de juiste hardloopschoen?

HOE KIES JE DE JUISTE HARDLOOPSCHOEN?

Hoe goed zijn jouw hardloopschoenen eigenlijk? Veel mensen denken dat alle sportschoenen geschikt zijn voor hardlopen. Niets is echter minder waar. Niet elke hardloopschoen is voor jou geschikt, iedereen heeft namelijk een eigen manier van lopen. In deze blog geven we tips voor het kiezen van de juiste hardloopschoenen voor jou.

1. Zorg ervoor dat je weet welke pronatie je hebt.

Pro-wat? Pronatie is de beweging die je enkelgewricht maakt tijdens het lopen (landen, ‘proneren’ en weer afzetten). Deze beweging verschilt per persoon. Bij de een staat de voet meer naar buiten, bij de ander meer naar binnen. Als je weet hoe jij beweegt, kun je je schoenen daarop aanpassen. Zo kun je kiezen voor zooltjes of speciale pasvormen die aansluiten bij jouw pronatie.

2. Zorg ervoor dat je de juiste schoenmaat koopt.

Al is de schoen nog zo mooi, als hij niet perfect zit, moet je hem echt niet kopen. Bij gewone schoenen is het soms niet erg als ze aan de strakke kant zitten. Bij hardloopschoenen wel. Je wilt natuurlijk niet met blaren de Wiezoloop rennen, toch? Zorg er dus voor dat de schoen echt perfect zit, qua breedte, grootte en pronatie.

Het helpt om schoenen ’s avonds te passen. Gedurende de dag zwellen je voeten op, waardoor je ’s middags of ’s avonds een betere inschatting kan maken van de pasvorm.

3. Zorg voor het juiste type hardloopschoen.

Loop jij vaak in het bos of juist op de weg? Er zijn verschillende typen hardloopschoenen met verschillende zolen en demping te vinden. Zorg er dus voor dat jij weet waar je je schoenen voor wilt gaan gebruiken, zodat ze optimaal aansluiten bij jouw manier van lopen.

4. Vervang je schoenen op tijd.

Schoenen met een dunne zool slijten sneller dan schoenen met een dikke zool. Gemiddeld gaan hardloopschoenen ongeveer 1000 kilometer mee. Voor dunne zolen kan dit echter ook 500 kilometer zijn en voor dikke zolen 1500 kilometer. Houd dus in de gaten of de demping in je schoenen nog goed is en schaf indien nodig tijdig nieuwe schoenen aan.