Lauri Lesscher was jarenlang het medaillemeisje van de Wiezoloop

Op zaterdag 17 juni is het zo ver, dan verschijnen weer honderden lopers aan de startstreep van de Wiezoloop. Dit internationale hardloopevenement wordt dan voor de 23e keer georganiseerd. Een vaste kracht, die jarenlang het stralende gezicht bij de finish was, heeft een stapje teruggedaan. We hebben het over Lauri Lesscher. Ze is inmiddels 23, maar stond al als twaalfjarig meisje bij de eindstreep om alle deelnemers de welverdiende medailles uit te reiken. Vorig jaar deed ze dat voor de laatste keer en dit jaar is ze er niet meer bij.

“Hoe ik er precies bij ben gekomen, weet ik eigenlijk niet meer. Ik weet nog dat ik al wel een keer gevraagd was door het bestuur van de winkeliersvereniging om een keer pepermuntjes of zo uit te delen… Zo ben ik er in gerold. Samen met Gerlinde Olthof mocht ik de eerste keer rugnummers uitdelen in de sporthal. Al snel mocht ik helpen bij het uitgeven van medailles en dit heb ik altijd ontzettend leuk gevonden! Dan stond ik als een medaillemeisje bij de eindstreep, met een hoop medailles om m’n arm. Ik weet nog dat ik dan de volgende dag spierpijn in die arm had haha.”

Lauri stond er niet alleen voor en zocht wat vrienden bij elkaar, die haar dan hielpen bij het bemannen van de medailleuitgifte en een waterpost. “Het is ontzettend leuk om te doen, met al die blije koppies van die kleine kinderen die dan over de finish komen. Bovendien vind ik het erg leuk om iets voor Wierden te doen! Ik ben dan gestopt bij de Wiezoloop, maar ben nog wel betrokken bij de Sinterklaasintocht en ook bij de Ronde van Overijssel.”

De dag zelf is heel intensief, maar Lauri keek er altijd naar uit. De waterposten op de route en het geknoei met de waterslangen. “Ja, leuk! Bovendien zijn er zo veel mensen bij betrokken, dat vind ik gezellig! En of ik het erg vond dat ik daardoor niet meer mee kon lopen…? Als kind heb ik inderdaad wel vaak de Wiezoloop goed uitgelopen en heb nog steeds een stapel shirtjes uit die tijd in de kast liggen. Maar het helpen aan zo’n mooi evenement voor Wierden, dat vond ik ook prachtig! Het is nu tijd voor een nieuwe groep om op te staan en mijn taken aan hen over te dragen.”

Bron: De Wiezer d.d. woensdag 10 mei 2023

Foto: Simon Dirks