Nederlands recordhouder tien kilometer zaterdag 17 juni aan de start in de 23e Wiezoloop

Wierden-De organisatie van de 23e Wiezoloop in Wierden is er opnieuw in geslaagd voor de Runners World tien kilometer een internationaal topveld van start te laten gaan in Wierden. Dit jaar ligt de nadruk op de Nederlandse toplopers. Met de komst van de nationale topatleten Richard Douma en Roy Hoornweg en bij de dames Jacelyn Gruppen is de nationale top tien kilometer aanwezig in Wierden. Danny Koppelman is de grote thuisfavoriet.

Razendsnelle tijden
De Wiezoloop is al jaren een echte wegklassieker. De inwoners van het Overijsselse dorp kunnen zich elk jaar verheugen op de komst van nationale en internationale topatleten. De Runners World Twente tien kilometer in Wierden is al jaren een toonaangevende wedstrijd in Nederland. Het parcoursrecord tien kilometer bij de mannen werd in 2019 gerealiseerd door de wereldtopper Geoffrey Koech (Kenia) die dat jaar met 28.03 de Wiezoloop won. Bij de dames is het parcoursrecord in handen van Tsehay Gemechu.De Ethiopische liep in 2018 een tijd 31.53. Het parcours in Wierden is officieel gecertificeerd door de atletiekunie en wordt door atleten geroemd als snel en vlak

Richard Douma
Dit jaar is de organisatie bijzonder content met het debuut van Richard Douma. Richard Douma (30) is de meest succesvolle Nederlandse atleet op de tien kilometer en is de gedroomde winnaar van de internationale tien kilometer in Wierden. De voormalig baanloper was vele malen nationaal kampioen 1500 mtr en verschoof de laatste jaren de aandacht naar de wegatletiek. Het zorgde gelijk al voor grote successen. In 2020 evenaarde hij het nationale record tien kilometer op de weg (28.08). Een jaar later verbeterde hij het nationale record vijf kilometer door in Monaco 13.27 op de klokken te zetten. In het afgelopen voorjaar liep hij in de marathon van Sevilla een nieuw persoonlijk record van 2.11.21. Douma veroverde vijf nationale titels.

Roy Hoornweg
Roy Hoornweg (34) is zaterdag in Wierden de andere gegadigde voor een podiumplaats in Wierden. De immer goedlachse Papendrechter zal gebrand zijn op een derde zege. Hoornweg is een graag geziene atleet in Wierden. Hij was in 2015 en 2017 de Nederlandse winnaar in de Wiezoloop een unieke prestatie. Hoornweg heeft een persoonlijke besttijd van 28.58. Dit jaar veroverde hij het zilver bij het NK marathon. Hoornweg en Douma behoren beide tot het wereldberoemde NN Running Team met als frontrunner de vermaarde Eliud Kipchoge.

Jacelyn Gruppen
Jacelyn Gruppen (34) maakte dit jaar de stap naar de nationale top door maar liefst drie persoonlijke records te lopen. Op de 10.000 mtr realiseerde de inwoonster van Hoogeveen een tijd van 33.44. Op de weg verbeterde ze zich op dezelfde afstand tot 32.58 en op de halve marathon bracht ze dit jaar haar persoonlijk record op 1.11.01 Met deze progressie is ze zaterdag topfavoriete voor de eindzege. De laatste Nederlandse winnares stamt uit 2007 toen Daphne Panhuijzen in 33.31 de tien kilometer won.

Danny Koppelman
Grote thuisfavoriet is Danny Koppelman (26). De getalenteerde inwoner van Hoge Hexel behoort tot de nationale subtop. Zijn persoonlijk record liep hij in de Wiezoloop van 2019 toen hij met een tijd van 30.52 finishte. Op de baan was hij al sneller met 29.58.03. Hij heeft een haat liefde verhouding met de Wiezoloop. Het lukt mij maar niet om hier maximaal te presteren, dat moet dit jaar anders aldus Koppelman,

Regionale top
Net als elk jaar is ook de complete regionale top aanwezig in Wierden. Het maakt de Wiezoloop elk jaar tot een prachtige mix van nationale en regionale top.

Wedstrijdprogramma
De wedstrijddag begint in Wierden om 17.00 uur met de series Regiobank Kids Runs. Gevolgd door de G run om 18.00. De STN 2.5 km start om 18.15 uur. De Runners World Twente 10 kilometer gaat om 19.00 uur van start. Met de populaire Waypoint vijf kilometer klinkt om 20.30 uur het laatste startschot. Een wedstrijdprogramma waarmee de inclusiviteit van de Wiezoloop wordt benadrukt. Hardlopen is voor iedereen.

Bron: hardloopnieuws d.d. 14 juni 2023

Foto: Victor Velt