Nederlandse top aan de start in de Wiezoloop

Wiezoloop van 2022: groots sportspektakel met mix van topatletiek, Kidsrun, G-run en recreatieve lopers

WIERDEN – Ze hebben er drie jaar op moeten wachten, maar nu eindelijk ná alle coronaregels is het weer mogelijk om een mooi en sportief evenement neer te zetten: de Wiezoloop van 2022. Hardloopliefhebbers in alle gradaties kunnen zaterdag 18 juni genieten van deze prachtige loop in de gezellige dorpskern van Wierden.

Het evenement start met het paradepaartje: de Kidsrun. Vele honderden verschijnen aan de startstreep om vervolgens de benen uit het lijf te rennen, soms zelfs in gezelschap van vader, moeder, broer of zus om zo toch de finish te bereiken. Er wordt in verschillende leeftijdscategorieën gestart.

Na de talentvolle jeugd staat dit jaar een nieuw programmaonderdeel op de rol: de G-run. Een aantal instanties heeft de handen ineen geslagen, waaronder de Wiezoloop, het Lokaal Sport akkoord,  de gemeente Wierden, VSO De Brug, DieVers, InVia Talentenfabriek en de Stichting Only Friends Twente. Zo wordt iedereen die wil ruimte geboden om aan de Wiezoloop deel te nemen en zijn er geen barrières meer voor wie dan ook.

Na de G-run start de 2,5 kilometer. In deze categorie starten over het algemeen de grote talenten, die in de toekomst vaak weer terugkeren in de top of kop van de vijf en tien kilometer van de Wiezoloop.

Nederlandse top
Om 19.00 uur klinkt dit jaar het startschot van de Runnersworld Twente tien kilometer, het paradepaardje met internationale en nationale topatleten aan de start. “We kunnen weer spektakel verwachten op het snelle Wiezoloopparcours”, vertelt medeorganisator Manfred Körbl. “Deze keer verschijnen maar liefst vier Nederlandse topatleten aan de start, die regelmatig in de top vijf eindigen bij Nederlandse kampioenschappen!” Dat zijn Björn Koreman, Roy Hoornweg, Tom Hendrikse en Mohamed Ali. Ze zijn allen in staat om een tijd rond de 29 minuten of zelfs eronder te lopen. “We zijn heel benieuwd naar de strijd die onze lokale topper Danny Koppelman – met een persoonlijk record van dertig minuten – aan kan gaan met deze Nederlandse toppers. Maar ook regiohelden Niels te Pas en Nick Zwienenberg zullen zich zeker voor in het veld laten zien.”

Natuurlijk zijn de internationale atleten weer de kers op de taart zijn bij de Wiezoloop. Zij gaan weer voor supersnelle tijden zorgen. Met de Ethiopische Workineh Tadesse en Haven Hailu (de winnares van de Rotterdam Marathon 2022) staan bij zowel de mannen als dames atleten aan de start, die in staat zijn het parcoursrecord van de Wiezoloop te verbreken. Ze krijgen echter wel flinke concurrentie van atleten uit Marokko en Tanzania. Dat belooft dus zeker een spetterend spektakel in de Wierdense dorpskern.

Nadat de rook van al het snelle geweld is weggetrokken gaat de vijf kilometer van start. “Op deze afstand zullen de meeste deelnemers starten. Zo ontstaat weer één lange stoet van hardlopers door de straten van Wierden, aangemoedigd door honderden of zelfs duizenden toeschouwers overal aan het parcours. Die sfeer en gezelligheid is uniek”, meent Körbl.

De tijden op een rijtje:
17:00 start Regiobank Kidrun (diverse afstanden)
18:00 start G-run
18:15 start STN 2.5 KM
19:00 start Runnersworld Twente 10KM (wedstrijd)
19:00 start Plaggemars  Businessrun 10KM
20:30 start Waypoint 5KM
20:30 start Plaggemars Businessrun 5 KM

Er kan nog na ingeschreven worden bij Sporthal ’n Dikken, zaterdag vanaf 15.00 uur.

Bron: hardloopnieuws d.d. 15 juni 2022