Ook zonder Afrikaanse atleten blijft Wiezoloop uniek sportevenement

WIERDEN – Dat de Wierdenaren de Wiezoloop in hun hart hebben gesloten bleek zaterdag 17 juni maar weer eens overduidelijk. Wat een geweldige ambiance met duizenden toeschouwers. Het overgrote deel waren Wierdenaren die flink uitpakten. Zo stonden ze langs de lijn met complete geluidsinstallaties, barbecues, artiesten, confetti, Bengaals vuur en nog heel veel meer toeters en bellen. De Wiezoloop is verworden tot een groot volksfeest, waarvan loper als toeschouwer enorm geniet.

Zoals ieder jaar beten de allerjongsten het spits af en ging een record aantal kinderen van start voor de Regiobank Kidsrun. De kleine beentjes maakten overuren. In verschillende leeftijdscategorieën verschenen de kinderen aan de startstreep. En ook dit jaar waren er weer heel veel blije gezichten van de kinderen, maar ook hun pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s genoten intens van de prestaties. Na afloop van deze prestatie onder een broeierige weersomstandigheden was er voor iedereen de fel begeerde medaille en een drankje.

G-Run

De succesvolle primeur afgelopen jaar kende dit jaar een vervolg. Ook nu was er weer een groot aantal deelnemers. Al dan niet vergezeld van een ‘buddie’ leverden ook de G-Runers mooie prestaties tijdens de Wiezoloop. En nadat de kids en G-runners het parcours hadden verlaten, was het de beurt aan de echte kanonnen.

Dit jaar verschenen er op de route van de Wiezoloop voor het eerst sinds lange tijd geen Afrikaanse atleten. De combinatie van deze razendsnelle topatleten en de recreanten is wat de Wiezoloop al jaren een uniek hardloopevenement maakt. Zelden zie je bij vergelijkbare hardloopwedstrijden deze combinatie. Helaas was het door de enorm hoge vluchtkosten en andere omstandigheden dit jaar niet mogelijk deze atleten naar Wierden te halen. Desondanks was het zeker wel genieten van topatletiek op de tien kilometer. Nederlands snelste loper op de tien kilometer, Richard Douma, was van de partij. Hij maakte zijn status geheel waar door als winnaar met een super snelle tijd van 29:40 de finishlijn te passeren, gevolgd door de Oekraïner Vitaly Safar ( 30:09) en de lokale held Danny Koppelman met tevens een toptijd van 30:59. De getalenteerde inwoner van Hoge Hexel behoort tot de nationale subtop. Zijn persoonlijk record liep hij in de Wiezoloop van 2019 toen hij met een tijd van 30.52 finishte. Bij de dames zegevierde Jacelyne Gruppen met een absolute toptijd van 33:58.

Als slotstuk trok ook dit jaar de vijf kilometer weer veruit de meeste deelnemers. Maar liefst zeshonderd deelnemers stonden zenuwachtig voor de grote opblaasboog om vijf kilometer zo snel mogelijk af te leggen. Het was wederom één grote optocht door de straten van Wierden; een feestje voor iedereen. De eer op de bedrijvenrun ging dit jaar naar het team van Paauwe Installaties. De prachtige persoonlijke prestaties, aangemoedigd door de duizenden enthousiaste Wierdenaren zorgden weer voor een geweldige afsluiter van een prachtige 23e editie van de Wiezoloop, waarvan de liefhebbers nog lang kippenvel zullen houden. En noteer het alvast in de agenda, zaterdag 15 juni 2024 staat de 24e op stapel.

Bron: De Wiezer d.d. 20 juni jl.

Victor Velt Fotografie