Tien trainingstips voor beginners

Het lijkt wel alsof iedereen aan het hardlopen is geslagen! Op Facebook en Instagram zie je de ene hardloopfoto na de andere en ook als je buiten even naar de supermarkt fietst, zie je er weer een paar voorbij komen. Het begint bij jou ook een beetje te kriebelen, want waar hebben die lopers het toch steeds over als ze het hebben over de Runners High? Toch maar eens proberen dan, dat hardlopen. Maar wat zijn de punten waar je aan moet denken? Ik geef 10 tips voor de beginnende hardlopers! En geloof me, je gaat het écht leuk vinden.

1. Koop goede schoenen
Ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg zeggen. Maar je ziet nog steeds te vaak mensen lopen op oude sportschoenen die ze nog ergens achter in de kast hadden liggen. Om het hardlopen te blijven volhouden zonder de nodige blessures, is het écht aan te raden om goede hardloopschoenen aan te schaffen. Laat je hierin adviseren in een hardloop speciaalzaak. Je zult zo veel langer plezier hebben in het hardlopen zonder blessures.

2. Gebruik geen schema of laat je begeleiden met een schema
Als beginnende hardloper kun je vaak nog niet zo goed inschatten hoe diep je kunt gaan. Met een schema heb je vaak het gevoel dat je de training móet afmaken, terwijl misschien je lichaam er al klaar mee is. Zonder een schema zul je eerder aanvoelen dat je moet stoppen en het genoeg is. Het allerbeste is om een schema te laten maken door een hardloopcoach en je hierin te laten begeleiden. Wil je dit niet? Loop dan op het gevoel steeds een klein stukje en voeg er maximaal 10% aan toe als het goed gaat.

3. Inlopen en uitlopen
Veel mensen slaan dit over voor en na een training. Het inlopen en uitlopen is niet alleen lekker voor je gevoel, ook je lichaam zal je dankbaar zijn. Je kunt het in- en uitlopen gewoon op een wandel tempo doen, zodat je de kans op blessures verkleint.

4. Langzaam opbouwen
Hoe graag je ook het liefst gelijk 5km wilt rennen, het is verstandiger om het langzaam op te bouwen. Toen ik begon met hardlopen, deed ik 1,5 kilometer en het heeft ook echt een tijdje geduurd voordat ik 5 km liep. Dat is niet erg. Liever het hardlopen langzaam, maar goed opbouwen. Dan dat je te snel gaat en je na een maand met een blessure thuis zit. Bouw met maximaal 10% steeds je training uit.

5. Plan je runs in
Als je nog geen ritme in het lopen hebt gevonden, kan het vaker voorkomen dat je het hardlopen over slaat of dat er ineens een week voorbij is en je komt er aan het eind van de week achter dat je nog niet hebt gelopen. Plan daarom je runs in, zodat je op dat moment ook echt kunt gaan lopen. Wanneer het hardlopen wat meer in je dagelijks ritme zit, kun je het plannen ook steeds meer loslaten. Al zijn er ook lopers die de runs altijd blijven inplannen.

6. Bepaal waar je gaat lopen
Waar vind je het fijn om te lopen? Houd je van de natuur en wil je graag het bos opzoeken? Of ben je een echt stadsmens en wil je langs de grachten lopen? Of train je liever binnen op een hardloopband? Je kunt van tevoren je route al uitstippelen, zodat je op de plekken komt waar jij graag wilt lopen. Afwisseling is natuurlijk ook mega leuk!

7. Loop niet vaker dan 2 dagen achter elkaar
Heb je 2 dagen achter elkaar gelopen? Neem dan nu een rustdag. Een beginnend hardloper kan het best 2 à 3 dagen in de week gaan hardlopen en dat natuurlijk het liefst zo verspreid mogelijk over de week. Mocht het net zo uitkomen dat het 2 dagen achter zijn, neem dan de derde dag echt een rustdag om je lichaam te herstellen van al die sportactiviteiten.

8. Verkeersregels
Als beginnend hardloper kun je soms een beetje in de war zijn waar je moet lopen tijdens je run. Ren je op een fietspad? Loop dan gewoon rechts, zoals je dat ook zou doen op de fiets. Ren je op een auto weg? Ga dan in de tegengestelde richting rennen (links). Zo kun je de auto’s aan zien komen en weet je of je aan de kant moet gaan als ze je niet zouden zien.

9. Negeer pijntjes niet
Heb je last van pijntjes? Geef daar dan aan toe. Denk niet dat je er wel doorheen loopt of dat het wel weer over gaat. Pijn is nooit goed en stop bij pijn de training. Loop dan rustig naar huis en ga voor de zekerheid altijd langs bij een fysiotherapeut. De meest voorkomende reden waarom beginnende hardlopers stoppen met lopen is omdat ze een blessure oplopen. Sluit je niet aan bij deze groep en wees blessures voor.

10. Geef niet op!
Hoewel het soms zwaar is, je misschien een keer geen zin hebt, wanneer je doorzet zal ook jij de runners high ervaren! Geef niet op en ga door! Ik ben nu al trots op je en dat zal je straks ook op jezelf zijn.