Verslag Wiezoloop zaterdag 15 juni 2024

Onder prima weersomstandigheden, circa 17 graden een matige wind af en toe zon, werd zaterdag 15 juni de 24e Wiezoloop georganiseerd. De wedstrijd werd ook dit jaar weer bezocht door een grote schare toeschouwers. Met Mustefa Kedir en Jacelyn Gruppen kreeg de Wiezoloop opnieuw twee toonaangevende winnaars.

Regiobank Kidsrun en STN 2,5 km
De Wiezoop ging ook dit jaar weer traditioneel van start met de succesvolle Regiobank Kidsrun. Met een groot aantal inschrijvingen was dit onderdeel met vier series weer een groot succes. Een rondje van achthonderd meter, honderden toeschouwers, voluit sprintende jonge kinderen, ovationeel applaus bij de finish en trotse ouders dat is het succes van de Regiobank Kidsrun. De STN 2,5 km is de talentenloop voor de regio. Juist in deze leeftijdscategorie tot zestien jaar wordt vaak definitief gekozen om zich verder te ontwikkelen in de atletieksport.

De G loop
Het programma van de Wiezoloop kent traditioneel een paar belangrijke doelgroepen. De jeugd, de wedstrijdatleet en de recreant. De organisatie heeft drie jaar geleden daaraan toegevoegd de atleten met een beperking. Deze doelgroep mag zich verheugen in een steeds grotere belangstelling. Er stond dit jaar een grote groep aan de start van de G Run. Ook het Frame Running is nu aan het programma toegevoegd. Door inclusief te denken heeft de organisatie van de Wiezoloop ervoor gezorgd dat de populaire hardloopsport voor eenieder toegankelijk is.

Runnersworld Twente tien kilometer
Nederland kent een paar snelle tien kilometerwedstrijden. Met een parcoursrecord van 28:03 behoort de Wiezoloop tot één van de snelste tien kilometer wedstrijden in Nederland. De snelle omloop op een gecertificeerd parcours lokt elk jaar topatleten naar Wierden. Dit jaar stonden de regerende Nederlands kampioenen tien kilometer Richard Douma en Jacelyn Gruppen achter de startlijn. De Ethiopiër Mustefa Kedir, lid van Prins Hendrik Vught, was met een persoonlijk record van 28.38 de grote uitdager bij de mannen. De talentvolle Tom Hendriks en de drievoudig winnaar in Wierden Roy Hoornweg golden vooraf als gevaarlijke outsiders. Na de eerste omloop vormden zij met uitzondering van Roy Hoornweg de kopgroep. Verrassend meldde zich regioloper Niels te Pas tussen deze grote namen. Bij het ingaan van de laatste ronde plaatste Kedir een splijtende versnelling en met een gemiddelde van 2.56 per km waren de achtervolgers ineens kansloos. Kedir won afgetekend met een eindtijd van 29.33. Richard Douma won gecontroleerd de sprint voor het zilver in 29.55. Tom Hendriks finishte een tel later als derde. Niels te Pas uit Enschede bekroonde zijn ijzersterke optreden met een vierde plaats in 30.25. De sterkste prestatie van de dag werd dit jaar geleverd door Jacelyn Gruppen. Gruppen was in het damesveld vanaf de start veruit de snelste en liep onbedreigd naar de winst met een prachtige eindtijd van 33.42. Ze werd daarmee zelfs achtste overall. De tweede plaats was voor Kim Dillen in 36.43. De derde plek op het podium werd ingenomen door Laura Prins in 37.45.

Waypoint vijf kilometer
De wedstrijddag werd afgesloten met de Waypoint vijf kilometer. Het is het instapnummer voor de hardloopliefhebbers uit de regio. Maar liefst 713 finishers genoten van de twee ronden door Wierden. Het hardlooppeloton werd voorafgegaan door Bastiaan Roelofs (15.29), Thijs Wiggers (15.43) en Rutger Johannink (16.01) de snelste drie mannen. Bij de dames waren dat Vera Toet (18.08), Rianne Aarnink (19.13) en Sietske Altena (19.38). Volgend jaar jubileert de Wiezoloop. De 25e editie wordt dan 21 juni georganiseerd.

Bron: hardloopnieuws.nl d.d. 17 juni 2024